Un vilmulet dat publicitatii de catre Agenţia pentru proiecte de cercetare avansate din SUA (DARPA) a impresioneaza lumea. In video-ul pus la dispozitie de catre DARPA este prezentat zborul unei aeronave experimentale, care poate circula cu o viteză de 20 de ori mai mare decât a sunetului.
In film agentia prezinta zborul aeronavei, numită Falcon HTV-2, care a fost lansată la jumătatea lunii august, cu ajutorul unei rachete, după care a fost lăsată să plonjeze cu 21.000 km/h către Pământ.
Ceea ce o face atat de speciala este insa performanta pe care a realizat-o in privinta vitezei de deplasare. Aparatul zburator a reusit sa ajunga în timpul zborului la o viteza colosală: ar putea parcurge distanţa dintre New York şi Los Angeles (4.000 km) în doar 12 minute. Cu un avion obişnuit sunt necesare 5 ore pentru parcurgea aceleiaşi distanţe.
Zborul si aparatul fac parte dintr-un proiect al agentiei care studiaza dezvoltarea unor sisteme de armament hipersonice, capabile să lovească mai rapid decât rachetele. Tinta pe care agentia si-a propus-o este dezvoltarea unor tehnologii cum este aeronava Falcon HTV-2 care să le permită să lovească orice ţintă de pe Pământ, oricât de îndepărtată, în mai puţin de o oră.
Nu este prima incercare a agentiei. O incercare de a lansa o astfel de aeronavă, a mai avut loc in luna aprilie anul trecut, însă testul a eşuat, varianta cea mai probabilă fiind că Falcon s-a supraîncălzit.
Conform informatiilor existente aparatul de zbor are 3,6 metri lungime, poate suporta temperaturi de până la 800 de grade Celsius şi o încărcătură de maximum 453,5 kilograme. Costurile implicate pana in acest moment se situeaza in jurul valorii de 308 milioane de dolari cu Falcon HTV-2, pe care speră să o poată utiliza în conflicte armate începând cu anul 2025.