Unităţile sanitare publice sau private care au fost incluse în programul de fertilizare in vitro şi embriotransfervor fi excluse din acesta da percep co-plată de la pacienţi pentru derularea procedurilor, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Conform legislatiei procedurile de fertilizare in vitro sunt gratuite. Costurile legate de prelevar a ovocitelor prin puncţie foliculară, recoltare a spermei şi procesarea acesteia, inseminare a ovocitelor, transferul embrionar şi monitorizarea evoluţiei cazului, până în săptămâna a 13-a de sarcină inclusiv, sunt gratuite, fiind achitate din fondurile alocate programului.
“Am primit mai multe sesizări din partea cuplurilor care au început să depună dosarele medicale pentru a putea accesa programul. Acestea semnalează perceperea de către unele centre medicale a unor taxe suplimentare pentru derularea procedurilor de fertilizare in vitro. Am cerut să fie analizate toate aceste sesizări şi, dacă se dovedeşte că unităţile percep taxe, nejustificat, acestea vor fi sancţionate şi excluse de la derularea programului”, a informat Cseke.
Programul de fertilizare in vitro a fost demarat de catre minister 1 iunie, urmand ca pana pe data de 15 clinicile sa se inscrie iar ulterior sa fie anutata lista acestora.
Cu toate acestea trebui precizat ca in afara procedurilor de fertilizare care sunt asigurate din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, mai exista si alte costuri cum ar fi costurile de analize si eventuale tratamente care vor fi platite de catre pacienti. Valoare asigurata de CNAS este de aproximativ 6150 de lei.