Menu

Studiu: utilizarea rețelelor sociale poate reduce riscul de depresie la vârstnici

Studiu: utilizarea rețelelor sociale poate reduce riscul de depresie la vârstnici

Un studiu recent realizat de cercetători chinezi și publicat în jurnalul „Translational Psychiatry” sugerează că rețelele sociale ar putea avea un efect pozitiv asupra sănătății mintale a persoanelor de vârstă mijlocie și înaintată, ajutând la prevenirea și reducerea simptomelor de depresie. Studiul a analizat date dintr-o cercetare continuă despre populația chineză cu vârsta de 45 de ani și peste.

Cercetătorii au urmărit starea de sănătate mintală a 9.121 de persoane fără simptome de depresie și a 5.302 de persoane care au raportat simptome depresive, evaluând influența activităților pe rețelele sociale asupra acestora în perioada 2018-2020. Conform rezultatelor, cei care au folosit rețelele sociale în mod activ în 2018 au avut cu 24% mai puține șanse să dezvolte simptome de depresie în următorii doi ani, în comparație cu cei care nu le-au folosit. Pentru cei cu simptome deja prezente, utilizarea frecventă a acestor platforme a contribuit la o îmbunătățire a sănătății mintale.

Mai mult, studiul a arătat că persoanele care s-au implicat în trei sau mai multe activități pe rețelele sociale, precum citirea știrilor, vizionarea videoclipurilor sau folosirea aplicației WeChat, au avut șanse mai mari să observe o reducere a simptomelor depresive.

Profesoara Qi Yanling, coordonatoarea cercetării, a subliniat importanța acestor descoperiri în contextul îmbătrânirii rapide a populației din China, unde se estimează că, până în 2035, peste 30% din populație va avea peste 60 de ani. Ea a propus strategii de sprijin pentru vârstnici, precum telefoane mobile subvenționate și pachete de date, împreună cu conținut educațional pentru sănătatea mintală distribuit pe rețelele sociale. Aceste măsuri ar putea fi deosebit de utile pentru seniorii din mediul rural, persoanele cu venituri reduse și femeile în vârstă, categorie pentru care riscul problemelor de sănătate mintală este mai ridicat.




ALTE ARTICOLE