Șoferii care manifestă comportamente agresive în trafic pot fi acum raportați direct printr-o aplicație dedicată, lansată de Ministerul Afacerilor Interne, începând cu 27 octombrie. Aplicația permite utilizatorilor să depună sesizări, inclusiv dovezi video, care pot ajuta la identificarea șoferilor ce perturba traficul și afectează siguranța celorlalți participanți.
„Prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere. Începând cu data de 27 octombrie 2024, pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice”, a comunicat sâmbătă Poliția Română.
Sesizarea transmisă trebuie să includă datele de identificare ale persoanei care face reclamația (nume, prenume, cod numeric personal sau cod de identificare, după caz), date de contact, număr de telefon și adresa de corespondență. Este necesară și o declarație pe propria răspundere privind veridicitatea datelor și a înregistrării video furnizate, precum și specificarea detaliilor precum data, ora, locația, sau alte elemente care să ajute la identificarea locului în care s-a produs incidentul. Nu în ultimul rând, este obligatorie semnătura.
Conform legislației, sunt considerate agresive următoarele manevre în trafic:
- deplasarea continuă de pe o bandă pe alta în scopul depășirii unui rând de vehicule ce circulă în aceeași direcție;
- întoarcerea autovehiculului folosind frâna de ajutor;
- pornirea din loc cu patinarea excesivă a roților;
- circulația cu vehiculul foarte aproape de un alt vehicul, fie în față, în spate sau lateral, ori reducerea bruscă a vitezei fără o justificare validă, cu scopul de a intimida pe ceilalți șoferi;
- utilizarea semnalelor sonore și/sau luminoase în mod repetat, fără motiv justificat, pentru a forța șoferul din față să elibereze banda de circulație;
- conducerea mopedului sau motocicletei pe o singură roată, în contact cu carosabilul;
- mersul cu spatele în scopul intimidării altor participanți la trafic sau derapajul intenționat al vehiculului pentru întoarcere, rotire, sau accelerări repetate pentru a deranja persoanele din proximitatea drumului public.
Șoferii care prezintă comportament agresiv pe drumurile publice sunt sancționați conform articolului 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu 4-5 puncte de amendă, echivalentul a 660-825 de lei. În plus, permisele de conducere ale celor depistați cu un comportament agresiv vor fi suspendate pentru o perioadă de 30 de zile.