Menu

Sindicatele din administrația publică denunță campania de discreditare a sectorului bugetar și solicită soluții reale

Sindicatele din administrația publică denunță campania de discreditare a sectorului bugetar și solicită soluții reale

Salariații din administrația publică resping ferm ceea ce numesc „campania agresivă și lipsită de fundament care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat și ar consuma resurse excesive”. Ei susțin că, în realitate, România are „un bugetar la 18 locuitori, de trei ori mai puțin decât țări precum Suedia și Danemarca”, potrivit unui comunicat transmis vineri dimineață de Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA).

„Cifrele reale contrazic categoric narațiunile false. Raportul dintre numărul de salariați din administrația publică și populația deservită plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană: un angajat din administrația publică, ordine publică și apărare și asigurări sociale din România deservește, în medie, 53 de locuitori, cel mai mare raport din Europa. În contrast, Germania are un raport de 1 la 29, iar Suedia de doar 1 la 21! La nivel global al bugetarilor, România are un raport de 1 bugetar la 18 locuitori, în timp ce țări precum Suedia și Danemarca au 1 bugetar la 6 locuitori. Această subdimensionare severă generează supraîncărcare extremă a angajaților, afectând direct calitatea serviciilor publice și generează ineficiență”, afirmă FNSA.

Revendicări clare pentru îmbunătățirea situației
Angajații din administrația publică solicită „încetarea răspândirii minciunilor care denigrează salariații bugetari și promovarea unor soluții reale”. Printre acestea, aceștia propun:

  • „Creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor”,
  • „Digitalizarea responsabilă, utilizată pentru eficiență, nu pentru reduceri de personal”,
  • „Recunoașterea contribuției sectorului bugetar la funcționarea statului și a mediului privat”.

Critici privind utilizarea digitalizării ca pretext pentru reducerea personalului
FNSA mai denunță „utilizarea abuzivă a ideii de digitalizare ca justificare pentru reducerea personalului”. În comunicat, se subliniază că „în loc să fie văzută ca o unealtă pentru eficientizarea muncii și îmbunătățirea serviciilor publice, digitalizarea este folosită drept pretext pentru eliminarea angajaților, ignorând complet scopul real al acestui proces”.

Sindicaliștii atrag atenția că „statele europene dezvoltate, unde digitalizarea este avansată, nu au redus numărul de angajați din sectorul bugetar, ci, dimpotrivă, au consolidat aparatul administrativ pentru a gestiona mai bine volumul de informații și nevoile populației”.

„În România, însă, persoane fără competențe reale în gestionarea digitalizării promovează o viziune dezastruoasă, în care implementarea tehnologiei devine o scuză pentru reduceri de personal, aspect ce va produce, inevitabil, degradarea continuă a serviciilor publice”, se mai arată în document.




ALTE ARTICOLE