Menu

Şcoala mamelor şi a taţilor, la maternitatea ploieşteană

Un proiect inedit se derulează, de luna trecută, la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Ploieşti. Este vorba despre „Şcoala mamei”, un curs gratuit de educaţie care se adresează părinţilor, deci nu numai viitoarelor mămici, ci şi viitorilor tătici.

Cursul, care este susţinut de către cadrele medicale din cadrul maternităţii ploieştene, ajută viitoarele mame să-şi menţină o stare de sănătate bună în perioada sarcinii, să înţeleagă şi să accepte naşterea cu toate aspectele ei. După cum spuneam, la aceste cursuri pot participa şi viitorii tătici, care primesc diplome de absolvire la sfârşitul perioadei de studiu, documente în baza cărora au dreptul, conform legii, să beneficieze de 10 zile de concediu plătit după naşterea copilului.

Cursurile sunt împărţite pe module şi durează patru săptămâni. Acestea au loc în fiecare joi, începând cu ora 16.30, la sala de consiliu a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie din Ploieşti, persoanele interesate putând cere mai multe informaţii şi să se înscrie la adresa de e-mail scoalamameiploiesti[@]yahoo.com

Potrivit reprezentanţilor maternităţii din Ploieşti, în fiecare săptămână, se studiază un modul, cursul fiind conceput pentru patru module distincte. Primul este dedicat sarcinii propriu-zise, în care se prezintă tot ceea ce trebuie să ştie în mod obligatoriu o mămică: despre vestimentaţie, despre modificările care intervin în viaţa gravidei, despre igienă, alimentaţie, precum şi despre analizele care sunt necesare pe timpul sarcinii. Cel de-al doilea modul este destinat  naşterii, participantele fiind acomodate cu principalele noţiuni care privesc aducerea pe lume a unui copil. În cadrul acesui modul – unul dintre cele mai importante ale cursului gratuit, sunt expuse şi argumentele pro sau contra asupra modalităţii pentru care gravida optează să nască. Naşterea naturală sau naşterea prin cezariană – sunt problemele cu care se confruntă majoritatea gravidelor, cu câteva săptămâni înainte de evenimentul propriu-zis. Şi, pentru că multe dintre viitoarele mămici sunt nelămurite – cel puţin la prima naştere – asupra beneficiilor pe care le aduce atât copilului, cât şi mamei, naşterea naturală, cursantele vor avea ocazia să cunoască, direct de la sursă, diferenţele faţă de cezariană.

După etapa momentului naşterii, cel de-al treilea modul este dedicat lăuziei şi alăptării la sân, mamele fiind încurajate să alăpteze în mod natural. Ultimul modu, cel de-al patrulea, vizează îngrijirea nou-născutului, principalele etape ale dezvoltării bebeluşilor, vaccinările obligatorii. Pentru proaspetele mămici, aflate la primul lor copil, sunt şi cursuri speciale prin care acestea sunt învăţate inclusiv cum să îmbrace, să schimbe scutecele bebeluşilor şi cum să înceapă diversificarea alimentaţiei acestora. Perioada optimă pentru înscrierea la curs este în intervalul cuprins între 28 şi 32 de săptămâni de sarcină.

“Va fi un program gratuit de educaţie pentru părinţi, în special pentru mame, care doresc să afle cât mai multe despre sarcină, travaliu, naştere, alăptare şi îngrijirea bebeluşului. Acest curs ajută femeile să-şi menţină o stare de sănătate bună în perioada sarcinii, aici veţi găsi suportul specialiştilor care vă vor ajuta să înţelegeţi şi să acceptaţi naşterea, cu toate aspectele ei”, spun reprezentanţii Spitalului de Obstetrică-Ginecologie din Ploieşti, promotorii acestui program de sprijinire psihologică şi practică a viitorilor părinţi.

 




ALTE ARTICOLE