Incet incet Romania revine la starea s-a istorica de dupa revolutia din 1989, cand puterea de la acel moment orchestra si felicita minerii pentru faptele brave si pentru ca au reusit sa planteze cu succes florin in Capitala.
Dupa ce sentimentul devenise tot mai prezent prin nasterea unor partide noi si fara substanta asa cum este partidul lui Dan Diaconescu sau al fostului lider al Minerilor se trasforma incet incet in certitudine.
Ultimul semn este trezirea sindicatelor din minerit din Valea Jiului care ameninţă cu acţiuni de protest întrucât Guvernul nu şi-a asumat acordarea ajutorului de stat pentru sectorul minier şi astfel nu au fost plătite salariile compensatorii pentru cei 900 de angajaţi disponibilizaţi.
Liderii de sindicat din Valea Jiului au anuntat ca in opinia lor actiunile de protest sunt iminete intrucat Ministerul Economiei nu a respectat protocoalele semnate cu structurile sindicale din Valea Jiului.
“Le solicităm (celor din Guvern – n.r.) să îşi asume ajutorul de stat acordat pentru facilitarea închiderilor de mine neperformante, odată în plus că bugetul CNH cuprinde aceste sume . Avem 900 de persoane disponibilizate care aşteaptă plăţile compensatorii (…) Dacă Guvernul nu va înţelege să îşi asume protocoalele semnate, pot avea loc mişcări sociale care nu pot fi controlate”, a declarat, joi, preşedintele Centralei Miniere Meridian din Valea Jiului, Petre Nica.
Avertismentele minerilor vin in contextul in care, Ion Ariton, Ministrul Economiei, s-a întâlnit, la mijlocul lunii septembrie, cu vicepreşedintele Comisiei Europene Joaquin Almunia, care deţine şi portofoliul de comisar pentru concurenţă, şi l-a rugat să grăbească procedurile tehnice pentru aprobarea acordării ajutorului de stat pentru Compania Naţională a Huilei (CNH).
Se naste o singura intrebare. Oare cine este persoana care in Romania este specialist in strategii de producere a unor miscari sociale, cine are acest interes si cine apeleaza in mod nativ la ajutorul minerilor. Sa fie vreun fost prezent tovaras?
Sa ne amintim cateva momente din istoria post revolutionara a Romaniei anilor 90: