Menu

Rusia reacționează la planul de pace propus de administrația Trump

Rusia reacționează la planul de pace propus de administrația Trump

Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Serghei Șoigu, a declarat că situația militară actuală nu favorizează Ucraina, iar Occidentul are de ales între continuarea finanțării Kievului sau acceptarea realităților și începerea negocierilor. Declarațiile lui Șoigu vin în contextul unui posibil plan al administrației Donald Trump de a pune capăt conflictului din Ucraina, vehiculat recent în presa americană.

„Acum, când situația din teatrul de operațiuni nu este în favoarea regimului de la Kiev, Occidentul se confruntă cu o alegere: să continue finanțarea și distrugerea populației ucrainene sau să recunoască realitățile actuale și să înceapă negocierile,” a afirmat Șoigu într-o reuniune a secretarilor Consiliilor de Securitate ale țărilor CSI la Moscova, potrivit agenției Interfax.

Oficialul rus a susținut că forțele ucrainene ar fi planificat, în cursul ofensivei din regiunea Kursk, capturarea centralei nucleare Kursk. „Agresiunea din regiunea Kursk a avut ca scop capturarea centralei nucleare Kursk. Atacurile regulate asupra centralei nucleare Zaporojie și a infrastructurii critice aferente continuă. Ce este asta, dacă nu o încercare de a comite acte de terorism nuclear?”, a întrebat Șoigu.

De asemenea, el a acuzat Ucraina că ar fi devenit „un terorist periculos condus din exterior, care dispune, spre deosebire de rețelele teroriste internaționale, propria sa industrie și teritoriu controlat”.

Lavrov discută despre contactele cu echipa Trump

Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a comentat perspectiva discuțiilor cu administrația Trump, precizând că Rusia nu a evitat niciodată contactele cu SUA. „Noi nu am refuzat niciodată să avem contacte cu oricine ar fi. De fiecare dată când vine vorba de acest subiect, președintele Putin subliniază poziția noastră. Să discutăm este întotdeauna mai bine decât să ne izolăm unul de celălalt”, a spus Lavrov în cadrul unui briefing, fiind întrebat despre posibilele interacțiuni cu echipa lui Trump, care a câștigat alegerile prezidențiale din SUA.

Detalii despre planul de pace al administrației Trump

Conform informațiilor din The Wall Street Journal, administrația Trump ar fi pregătit un plan de a încheia războiul dintre Rusia și Ucraina. Printre propuneri se numără amânarea aderării Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani și înghețarea liniei frontului prin crearea unei zone demilitarizate, fără implicarea trupelor americane, ONU sau a altor forțe finanțate de SUA.




ALTE ARTICOLE