Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că au fost identificate și blocate zeci de conturi, parte din rețele organizate care promovau anumiți candidați la alegerile prezidențiale și parlamentare, fără a respecta legislația în vigoare.
„După discuții foarte aplicate cu celelalte autorități din România care au atribuții directe în implementarea acestor drepturi și obligații ale rețelelor de socializare, în speță ANCOM și AEP, în urma sesizărilor pe care le-am transmis mai departe către platformele Meta și TikTok, am primit un raport în care este evidențiat faptul că astăzi, în România, au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe rețele organizate care încearcă să obțină conținut ilegitim pentru a promova un anumit candidat la aceste alegeri prezidențiale și parlamentare. În momentul de față, toate aceste conturi au fost blocate. Au fost identificate aceste rețele care, în integralitatea lor, au fost blocate. Vorbim în cazul fiecărui avatar de cont de alte zeci sau sute de conturi, aflate în spatele acelui cont. În momentul de față, continuă investigația, pentru că au fost făcute zeci de reclamații,” a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Victoria.
Ministrul Ivan a încurajat cetățenii să raporteze astfel de conturi către Ministerul Cercetării și Digitalizării, prin platforma nofake, precum și către Autoritatea Electorală Permanentă.
Conform ministrului, investigația continuă în colaborare cu Meta, iar în curând va solicita instituțiilor abilitate să obțină adrese IP și să identifice administratorii rețelelor. Unele dintre aspectele dezvăluite de Meta ar putea intra sub jurisdicția Parchetului.
„Aceste lucruri există. Ceea ce a făcut premierul Marcel Ciolacu, și anume să aducă în discuție în spațiul public această problemă, este un semnal foarte puternic, care s-a confirmat și care, la rândul său, a dus la destructurarea mai multor astfel de rețele, care nu respectă legislația în vigoare și standardele aplicate tuturor platformelor de socializare,” a adăugat ministrul Ivan.
Ministrul a oferit detalii despre activitățile desfășurate de aceste rețele: „Prima dată fac referire la conținut inautentic. Foloseau nume fictive, care de fapt nu există. Foloseau, promovau anumiți candidați, promovau hate speech împotriva altor candidați. Și promovau un conținut inautentic, care era creat inclusiv cu instrumente de inteligență artificială.”
El a mai explicat că autoritățile vor decide dacă acțiunile pot fi încadrate ca infracțiuni sau ca încălcări de natură electorală. Totodată, el a confirmat că echipa de campanie a premierului Marcel Ciolacu nu a utilizat astfel de metode: „Nu. Asta pot să vă spun sigur. Acum fac abstracție că sunt la Guvernul României. Echipa de campanie a premierului Marcel Ciolacu nu folosește astfel de tehnici, pentru că noi suntem oameni corecți.”