Sebastian Hotca, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), sfătuiește consumatorii să se informeze cu atenție pentru a se asigura că reducerile de preț sunt reale, mai ales în perioada marilor campanii de discount, precum Black Friday. “Recomandăm verificarea prețurilor prin consultarea platformelor ce afișează comparativ prețurile aceluiași produs, lucru care a stimulat și îmbunătățirea transparenței în afișarea prețurilor și a reducerilor pe site-urile de comerț electronic”, a declarat Hotca într-o postare pe Facebook.
Pentru a sprijini consumatorii în luarea unor decizii informate de Black Friday, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a publicat, prin intermediul Centrului European al Consumatorilor din România (ECC Romania), un ghid dedicat achizițiilor responsabile în timpul campaniilor de reduceri.
Ghidul subliniază că, fie că este vorba de un magazin online sau fizic, prețul trebuie să fie afișat clar și complet, în lei, incluzând toate taxele (TVA și alte taxe suplimentare, dacă este cazul). Totodată, consumatorii sunt încurajați să utilizeze comparatoarele de prețuri care urmăresc evoluția prețurilor pentru diverse produse, oferindu-le astfel o imagine de ansamblu asupra fluctuațiilor și ajutând la identificarea eventualelor reduceri înșelătoare.
De asemenea, orice reducere trebuie prezentată vizibil și fără ambiguitate, atât în procente, cât și prin afișarea noului preț lângă cel vechi, barat. Termeni precum “preț nou” sau “preț vechi” ar trebui să apară clar lângă sumele respective, iar reducerile exprimate procentual trebuie să fie însoțite de noul preț, afișat lângă prețul anterior, barat.
ANPC subliniază și importanța prețului de referință: prețul redus trebuie să fie mai mic decât cel mai scăzut preț practicat pentru acel produs în ultimele 30 de zile înainte de aplicarea reducerii, pentru a se asigura corectitudinea ofertelor.