Laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a analizat aproximativ 100 de probe de pește capturate din Dunăre și Delta Dunării de la începutul acestui an, concluzionând că resursa piscicolă este sigură pentru consum.
Analize detaliate pentru metale grele și prospețime
Mitică Tuchilă, directorul DSVSA Tulcea, a subliniat că laboratorul instituției și cel al Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală din București sunt singurele din România acreditate să testeze conținutul de metale grele în pește. Analizele includ atât peștele autohton, cât și cel importat.
„Pentru DSVSA reprezintă o prioritate examinarea şi depistarea metalelor grele din peşte, astfel încât peştele şi produsele din peşte să ajungă pe masa consumatorului final în condiţii salubre şi apt de a fi consumat,” a declarat Tuchilă. Laboratorul efectuează, de asemenea, analize pentru histamină, care reflectă prospețimea peștelui.
Cazul fitofagului cu miros neplăcut
În această vară, pescarii din Sulina au semnalat un miros neplăcut provenind de la fitofagul capturat. Analizele efectuate de DSVSA au confirmat că peștele era sigur pentru consum, disconfortul olfactiv fiind cauzat de condițiile de mediu.
„Capturile împrumutau un miros datorită scăderii adâncimii apei, ceea ce nu reprezenta decât un disconfort olfactiv. Practic, capturile erau bune de consum,” a explicat directorul.
Pescarul Ion Năstase din Sulina a adăugat: „Fitofagul este un mare amator de iarbă, iar acea iarbă fiind urât mirositoare, şi carnea peştelui capătă un miros greu. Se întâmplă vara, atunci când nivelul apei scade, iar vegetaţia nu mai are oxigen să se dezvolte.”
Controale stricte pentru siguranța consumatorilor
În conformitate cu reglementările în vigoare, orice lot de pește care prezintă niveluri de substanțe nocive peste limitele admise este confiscat și trimis spre incinerare.
Până acum, laboratorul DSVSA Tulcea a analizat 80 de probe trimise de punctele de debarcare și 16 probe de la centrele de primă vânzare, toate rezultatele confirmând că peștele este sigur pentru consum.
Această monitorizare constantă asigură că peștele din Dunăre și Delta Dunării poate fi consumat cu încredere de către populație.