Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat joi Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU) ca răspuns la avertizările meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Măsura vine în contextul primului cod roșu de iarnă pentru acest sezon, ce prevede viscol puternic și rafale de vânt care vor depăși 120 km/h în mai multe județe.
„ANM a emis primul cod roșu pentru acest sezon de iarnă, o schimbare radicală termică cu minime negative în toată țara. Vreau să fim siguri că monitorizăm cu atenție situația și asigurăm transmiterea tuturor informațiilor necesare și către Ministerul Transporturilor și Ministerul Energiei. Pentru a mă asigura de o comunicare rapidă, am avut chiar în această dimineață o discuție telefonică cu directorul CNAIR, Cristian Pistol. Voi discuta și cu ministrul energiei, Sebastian Burduja, și îi voi transmite concluziile Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă convocat astăzi. Colegii de la ANM vor transmite toate informațiile privind evoluția meteo și către aceste ministere pentru a putea fi pregătite, la nevoie”, a declarat Mircea Fechet.
La întâlnire au participat reprezentanți ai Administrației Naționale de Meteorologie, Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și Ministerului Mediului.
Condiții meteo severe în zonele montane
Directorul general al ANM, Elena Mateescu, a subliniat gravitatea fenomenelor meteorologice care urmează să afecteze zonele montane înalte:
„Vitezele vântului la rafală vor fi de peste 120 km/h la altitudini mai mari de 1.700 de metri în județele Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș și Dâmbovița. Va fi viscol foarte puternic, care va putea determina reducerea vizibilității spre zero și troienirea stratului de zăpadă”.
În ceea ce privește situația hidrologică, specialiștii INHGA au raportat că, în ultimele 24 de ore, nu s-au înregistrat probleme semnificative. De asemenea, Administrația Națională „Apele Române” a precizat că gradul de umplere al lacurilor este de aproximativ 55%, ceea ce reduce riscul unor acumulări problematice de apă din cauza precipitațiilor.
Deși mobilizarea autorităților este impresionantă, amintirea unui ciclon inexistent „botezat cu entuziasm” de același ministru și însoțit de comitete similare rămâne proaspătă. În timp ce codurile roșii din acest sezon sunt cât se poate de reale, să sperăm că și măsurile luate vor fi la fel de eficiente, iar „Ashley” nu va rămâne doar un nume celebru în arhiva gafelor meteorologice.