Menu

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, propune modernizarea termocentralei din Craiova

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, propune modernizarea termocentralei din Craiova

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat luni că cea mai importantă soluție pentru a reduce poluarea la Electrocentrale Craiova este modernizarea termocentralei și construirea unui grup de producție pe bază de gaz. Burduja a făcut aceste precizări în urma întrebărilor jurnaliștilor despre impactul negativ al centralei asupra mediului și ca răspuns la numeroasele plângeri ale locuitorilor afectați de poluare.

„Sunt în analiză pe această speţă (poluarea de la Electrocentrale Craiova – n.r). (…) Sunt reclamaţii, petiţii din partea cetăţenilor din zonă. Am fost şi personal săptămâna trecută, într-o vizită ad-hoc. Acolo cea mai importantă soluţie este să se modernizeze termocentrala. Adică să putem să ducem la bun sfârşit grupul pe gaz care este finanţat din PNRR, contract semnat pe la începutul mandatului meu şi care înseamnă o investiţie de peste un miliard (de lei n.r.), cu 300 de megawaţi putere instalată,” a afirmat Burduja.

Ministrul a precizat că termenul scurt impus de PNRR pentru finalizarea acestui grup pe gaz reprezintă o provocare semnificativă. „Marea problemă pe care o întâmpinăm este că termenul este foarte scurt. Grup pe gaz de o asemenea dimensiune să-l termini până se termină PNRR-ul va fi foarte dificil de făcut. Din păcate, la licitaţia pe care ei au organizat-o nu s-a prezentat niciun ofertant tocmai pentru că au invocat termenul foarte scurt de punere în funcţiune,” a explicat ministrul. „Rămâne să găsim o soluţie în discuţiile compania şi posibili ofertanţi (…) Să vedem cine-şi asumă un asemenea termen, plecând de la ipoteza faptului că statul român oricum va susţine acest proiect, pentru că nu poţi să-i laşi pe craioveni în frig iarna.”

În urma unui incident recent, Electrocentrale Craiova SA a fost sancționată de Garda de Mediu Dolj cu o amendă de 50.000 de lei, după ce un nor de cenușă a acoperit orașul din cauza unei avarii la Blocul Energetic 2. Garda de Mediu a constatat că termocentrala este în curs de revizuire a Autorizației Integrate de Mediu și că operatorul economic notificase anterior autoritățile de mediu asupra unei pene de tensiune, independentă de activitatea sa, și a intervalului necesar pentru remedierea situației.

Conform Gărzii de Mediu Dolj, „Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Dolj au fost sesizaţi săptămâna aceasta cu privire la disconfortul creat de activitatea desfăşurată de SE Craiova SA, disconfort produs ca urmare a unei avarii de la Blocul Energetic 2. Controlul s-a efectuat şi ca urmare a materialelor video postate pe paginile de socializare, dar şi a numeroaselor sesizări primite şi înregistrate la GNM Comisariatul Judeţean Dolj.”

Electrocentrale Craiova SA implementează un proiect finanțat prin PNRR, evaluat la aproximativ 1,28 miliarde de lei fără TVA, pentru construirea unor noi capacități de producere a energiei pe bază de gaz natural, în cogenerare de înaltă eficiență. Acestea ar urma să înlocuiască instalațiile actuale de ardere pe cărbune, având o capacitate de 295 MW, iar punerea lor în funcțiune este prevăzută pentru 2026. Directorul companiei, Dan Vasile, a precizat că trecerea la un sistem pe gaz va reduce semnificativ poluarea cu cenușă și praf în zonele învecinate.

Burduja a adăugat că, dacă este necesar, va trimite Corpul de Control pentru a evalua situația și pentru a identifica măsuri suplimentare până la finalizarea investițiilor necesare modernizării.




ALTE ARTICOLE