Flavia Groșan a explicat că nu există reguli universale de protecție împotriva răcelilor și a atras atenția asupra a ceea ce putem face pentru o stare de bine.
Sezonul de iarnă a adus, cu sine, și îmbolnăvirile. Ministerul Sănătății a dispus chiar o serie de măsuri pentru prevenirea, limitarea și tratarea îmbolnăvirilor prin gripă.
Atenție, însă ! Nu orice răceală este gripă.
Sputnik a stat de vorbă cu medicul pneumolog Flavia Groșan despre ce putem face atunci când ne simțim rău și ce recomandări ne face.
În primul rând, Flavia Groșan a explicat că nu există reguli universale de protecție, iar o epidemie este ”o epidemie”.
”Nu pot să recomand pacienților mei să stea sub un glob de sticlă. Dar pot reduce ieșirile frecvente din casă în plină epidemie. Fiecare din noi avem o schemă magică pentru ”răceală”. Nu comentez. Dar dacă în 48 de ore simptomele persistă, ar fi bine de mers la medic. Pentru precizare de diagnostic și tratament corect. În sezonul rece, nu orice pneumonie este de etiologie gripală”, a declarat medicul Flavia Groșan.
Sursa citată a subliniat că febra mare, catarul nazal, tusea severă, durerile musculare arteriale și starea de astenie, marcată ar fi simptome severe.
Dar nici aici nu sunt reguli, fiindcă la unii pacienți se manifestă mai zgomotos, la alții, mai blând.
”Noi trebuie să conștientizăm amploarea simptomelor și eventuala prezență la medic. O mențiuni specială aș face la pacienți vârstnici, cu rezerve diminuate și la copiii sugari a căror imunitate nu este definitivată. Le găsesc categorii mai vulnerabile”, a punctat medicul Flavia Groșan.