Menu

Intalnirea politistilor cu reprezentantii MAI s-a terminat. Vezi concluziile discutiilor

Discutiile dintre liderii de sindicat si oficialii MAI s-au finalizat. Sindicalistii au reusit sa obtina mai multe avantaje pentru cei care vor fi afectati de procesul de reorganizare. Veneri ora 10:00 a avut loc intalniri intre liderul SNPC Marin Gruia şi liderul “Pro Lex” cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi cu alti reprezentanti din conducerea MAI.

Aceasta nu va fi ultima întâlnire dintre sindicalişti şi conducerea ministerului pe tema disponibilizărilor din instituţie urmand sa mai aiba loc o alta intalnire marti.

In urma discutiilor sindicalistii au optinut acordul ministerului pentru ca politistii care doresc sa poata opta pentru autosuspendare pentru o perioada cuprinsa intre 30 de zile si 3 ani, cu posibilitatea de reincadrare la sfarsitul perioadei.

Sindicalistii au ramas cu nemultumirea de a nu fi reusit determinarea oficialilor ministerului sa accepte ca cei care indeplinesc varsta de pensionare sa primeasca salarii compensatorii. In opinia lui Coarna “nu poti venii cu ordonanta de urgenta impotriva unei legi organice”.

Invitat la postul Realitatea TV, liderul politistilor Dumitru Coarna consilier juridic la Sindicatul National al Politistilor, a declarat ca s-a obtinut posibilitatea de “suspendare de drept la solicitarea politistului pe o perioada de la 30 de zile la 3 ani. Sunt peste 1000 de solicitari dar momentan au fost cetralizate doar cateva sute. Aceasta supendare nu implica nici un fel de cheltuiala sociala. Omul depune cerere si pe perioada suspendarii isi cauta un alt loc de munca pe perioada determinata”

Nu toti politistii vor putea beneficia de autosuspendare decizia de a aproba sau nu solicitarea fiind la latitudinea sefilor de la nivel de judet.

“Exista riscul ca dintr-un serviciu sa isi depuna toti solicitarea. Oamenii doresc sa se autosuspende in ideea in care in viitor, MAI va functiona in conditii normale, iar ei doresc sa isi poata recapata calitatea. Exista si varianta la ca intorcere sa fie si conditii mai grele, dar speram sa fie mai bune. Acum oamenii nu mai pot venii pentru 1000 de lei.” a mai declarat Coarna.

De asemeni Dumitru Coarana a spus ca nu se poate garanta posibilitatea de autosuspendare. El a afirmat ca deja la IPJ Iasi exista o rezolutie care spune ca nu se aproba suspendarea din motive de lipsa de efective.

Referindu-se la procesul de disponibilizare Dumitru Coarna a apreciat ca lucrurile sunt deja stabilite.

“am fost in doua judete si jandarmii mi-au aratat acetele prin care li se comunica ca vor fi disponibilizati” a declarat acesta.

Inaintea intalnirilor, conform declaratiilor facute de liderul de sindicat Marin Gruia, sindicaliştii aveau pe lista pensionarea la cerere a unor angajaţi ai MAI şi emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să prevadă acest lucru.  Marin Gruia, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) a declarat ca Traian Igas are obligatia morala de a face public numele celor care nu sustin propunerile facute de sindicaliati si care in opinia liderului ar fi ajutat procesul de reorganizare si angajatii afectati, in caz contrar ar trebui sa isi prezinta demisia de onoare.

Gruia a dorit sa mai precizeze ca ordonanţă de urgenţă este în afara legii în contextul în care Curtea Constituţională nu s-a pronuntat inca aceasta urmand sa o faca abia vineri.

 




ALTE ARTICOLE