Negocierile dintre liderii de sindical ai politistilor si reprezentantii MAI, vor continua vineri, dupa ce anterior in cursul zilei de miercuri a avut deja loc o intalnire. Printre temele de discutie se afla si posibilitatea politistilor de a se autosuspenda la cerere.
Mieruci, Traian Igas, a condus discutiile dintre factorii de conducere ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) şi şefii de Arme, care s-a desfasurat în cadrul şedinţei Colegiului ministerial.
“În cadrul şedinţei au fost discutate inclusiv propunerile înaintate de reprezentanţii sindicatelor pe tema procesului de restructurare, cum ar fi cele referitoare la suspendarea raporturilor de muncă pentru interes personal legitim la cererea poliţiştilor şi a funcţionarilor publici şi la modalitatea de organizare a examenelor de departajare”, se arată într-un comunicat remis miercuri de catre MAI.
Intalnirea programata vineri, are loc la propunerea Ministrului Administratiei si INternelor, Traian Igas si vizeaza gasirea unor solutii pentru punerea in practica a planului de reorganizare. Intalnirea va debuta la ora 10:00.
La finalul intalnirii liderul Sindicatului “Pro Lex”, Vasile Lincu, declara, că listele privind angajaţii ce vor fi disponibilizaţi sunt deja făcute, iar sindicaliştii vor ataca decizia MAI în instanţă dacă se constată ilegalităţi.
Cat priveste posibilitatea autosuspendarii Vasile Lincu a mai declarat ca situatia este incerta in acest moment desi exista politisti care doresc sa se autosuspende in teritoriu nu s-au clarificat lucrurile. Mai mult conform spuselor acestuia esxista “o dispoziţie a şefului IGPR potrivit căreia nu trebuie să accepte suspendarea raportului de serviciu” Acesata dispozitie “practic contrazice ceea ce am discutat cu ministrul” a adaugat Lincu.
Traian Igas a mai informaat ca va avea o intalnire cu premierul Emil Boc pentru ai aduce la cunostinta si a discuta posibilitate aplicarii solutiilor discutate.
Masura acordarii dreptului politistilor de a se autosuspenda ar putea fi o mana de ajutor intinsa acestora. Astfel politistii ar putea alege sa se autosuspende pe o perioada de timp, perioada in care sa desfasoare ativitati mai bine platite.
Tot odata insa masura ar putea fi utila si MAI, pentru ca probabil ar evita unele manifestatii si intr-un scenariu meschin ar putea desfiinta posturile in perioada in care angajatii sunt suspendati. Astfel la intorcere acestia nu si-ar mai gasi postul, insa find cazuri separate in timp nu ar putea sa se mobilizeze pentru a protesta.