bbc.co.uk titreaza ca o centură fină de particule de antimaterie, denumite antiprotoni, a fost descoperită în jurul Pământului cu ajutorul satelitului Pamela (Payload for Antimatter Matter Exploration and Light-nuclei Astrophysics).
Descoperirea a starnit interseul cercetatorilor Astrophysical Journal Letters dedicand evenimentului un spatiu geneneros in paginile sale. Mai mult de atat, descoperirea este relevanta in contextul in care ea vine sa confirme o teorie mai veche, potrivit căreia câmpul magnetic al Terrei are capacitatea de a capta particule de antimaterie.
In decursul timpului mai multi oamenii de stiinta au sustinut ca în spaţiul exista un numar mic de antiprotoni dintre centurile de radiaţii Van Allen, ce conţin materie “normală”
Daca opiniile savantilor se confirma apare o ipoteza senzationala legata de timpul de viata al unor viitoare navete spatiale. Conform cercetatorilor, cantitatea de antiprotoni existentă în acel spaţiu ar putea fi totuşi suficientă pentru a alimenta motoarele pe bază de antimaterie ale viitoarelor nave spaţiale.
Meritul descoperiri revine satelitului Pamela, care a fost lansat în anul 2006. Satelitul a fost lansat cu misiunea de a studia natura particulelor puternic încărcate energetic emise de Soare şi din afara sistemului nostru solar, denumite “radiaţii cosmice”.
Centura descoperită reprezintă “cea mai abundentă sursă de antiprotoni din apropierea Terrei”, afirmă Alessandro Bruno de la Universitatea Bari din Italia, coautor al acestui studiu.