Ilie Bolojan a fost desemnat noul președinte al Partidului Național Liberal (PNL), în urma unei ședințe extraordinare a conducerii formațiunii, după rezultatele dezamăgitoare din primul tur al alegerilor prezidențiale. Bolojan a descris situația drept una critică atât pentru PNL, cât și pentru democrația din România.
„Suntem la finalul acestei ședințe a conducerii PNL, într-o situație dificilă pentru Partidul Național Liberal și o situație de cumpănă pentru democrația din România. În urma unui prim tur al alegerilor prezidențiale, indiferent de influențele sau de lucrurile neclare, românii au dat un vot de protest împotriva lumii politice, iar Partidul Național Liberal a învățat această lecție”, a declarat Bolojan.
La propunerea lui Ilie Bolojan, conducerea PNL va include personaje precum Emil Boc, fost prim-ministru al României. „La solicitarea colegilor, am acceptat să preiau această situație dificilă în calitate de președinte al Partidului Național Liberal, împreună cu colegii pe care i-am propus,” a afirmat Bolojan.
Noua conducere este formată din:
- Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca și fost prim-ministru, cunoscut pentru măsurile de austeritate din perioada 2009-2012.
- Adrian Veștea, în funcția de secretar general.
- Ciprian Ciucu, primar al sectorului 6 din București.
- Dan Motreanu, președintele PNL Giurgiu.
- Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Toti reformatorii PNL sunt vechii politicieni cu toti facand parte si avand vechime in clasa politica care a adus Romania in situatia actuala.
Emil Boc, o figură marcantă a fostului Partid Democrat-Liberal (PDL) ajuns la PNL dupa ce PDL a pierdut alegerile cu un scor catastrofal și un apropiat al lui Traian Băsescu, a fost prim-ministru al României în perioada 2008-2012. De departe cel mai catastrofal prim ministru al ultimilor 34 de ani, mandatul lui Emil Boc este asociat cu măsuri, precum:
- Reducerea pensiilor și salariilor.
- Concedieri masive în sectorul public.
- Închiderea mai multor spitale și instituții publice.
- Decizii economice care au dus la falimentul a mii de firme din România.
Aceste măsuri au fost puternic contestate la vremea respectivă, generând proteste masive și pierderi de încredere în clasa politică.
Ilie Bolojan a promis că PNL va adopta o comunicare mai sinceră cu cetățenii și că viitoarele angajamente politice vor fi realizabile: „Pentru alegerile parlamentare vor fi lucruri pe care, dacă românii ne vor acorda creditul lor, le vom respecta. Nu vom face niciun fel de angajament care nu are acoperire,” a declarat acesta.
Această schimbare la vârful PNL marchează o încercare de redresare politică într-un moment în care partidul încearcă să recâștige încrederea electoratului.