Joi, Guvernul a aprobat începerea procesului de reorganizare si disponibilizari in cadrul MAI. Numarul de posturi care ar putea fi desfiintate este de aproximativ 7880.
Informatia a fost transmisa de catre Ministerul Administraţiei şi Internelor printr-un comunicat de presă în care anunta ca joi in cadrul sedintei executivului a fost a adoptata, Ordonanţa de Urgenţă. Ordonanta stabileste o serie de masuri pentru incadrarea in limita alocată cheltuielilor de personal din Ministerul Administraţiei şi Internelor pe anul 2011.
“În vederea respectării ţintei de deficit bugetar şi pentru încadrarea în cheltuielile de personal în limita alocată pentru anul 2011, prin Legea nr.286/2010, se impune ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să implementeze unele măsuri de redimensionare a numărului de posturi ocupate de categoriile de personal enunţate.” se arata intr-un comunicat al MAI
Comunicatul MAI mai face precizare si la categoriile care vor fi incluse in planul de disponibilizare.
“Spre deosebire de demersul iniţiat în anul 2010, în cazul de faţă Ministerul Administraţiei şi Internelor se află în situaţia de a lua măsuri de încetare a raporturilor de muncă sau de serviciu ale poliţiştilor, cadrelor militare, preoţilor militari, soldaţilor şi gradaţilor voluntari, funcţionarilor publici şi personalului contractual. Reducerea posturilor se fundamentează pe dispoziţiile cadrului legal în vigoare, care stabileşte competenţa în materia reorganizării unităţilor MAI”, se arată în proiectul de ordonanţă.
O alte prevedere importanta a planului de masuri este limitarea angajarilor in MAI din randul absolventilor. Astfel in cursul anului 2011, MAI nu va efectua angajari urmand ca absolventii sa poata fi incadrati in munca abia in 2012.
Ordonanţa de Urgenţă da angajatilor MAI sa aleaga sa paraseasca institutia fara a mai fi obligati la plata taxelor de scolarizarelilor cu conditia ca angajatii care doresc sa recurga la aceasta masura sa solicite anterior datei aplicării măsurilor de reducere a numărului de posturi. “Este de precizat faptul că decizia privind exonerarea de la plata cheltuielilor de şcolarizare a fost luată în urma dialogului social avut cu sindicatele”, subliniază reprezentanţii ministerului, în comunicat.
Angajatii MAI care vor fi disponibilizati vor beneficia de toate drepturile sociale de protectie in conformitate cu prevederile legale, precum si de masuri active de ocupare si reconversie profesionala.
Disponibilizatii vor primii support financiar, stabilit în raport cu vechimea efectivă în calitate de personal militar/poliţist, calculat în funcţie de salariul funcţiei de bază avut în luna schimbării poziţiei de activitate.
Potrivit reprezentantilor sindicatului in urma discutiilor cu dintre sindicalisti si reprezentantii ministerului, ministerul nu a aceptat propunerile sindicalistilor. Nici masura autosuspendarii nu a fost acceptate desi, potrivit declaratiilor facute joi de catre Dumitru Coarna consilier juridic la Sindicatul National al Politistilor la Realitatea TV, exisistau aproximativ “300 de astfel de cereri”.