Menu

Criză politică în Franța: Macron se confruntă cu o provocare istorică după demiterea guvernului Barnier

Criză politică în Franța: Macron se confruntă cu o provocare istorică după demiterea guvernului Barnier

Președintele francez Emmanuel Macron trece printr-o criză politică majoră după ce guvernul condus de Michel Barnier a fost demis printr-un vot de neîncredere, primul de acest fel în peste 60 de ani. Moțiunea de cenzură, susținută de alianța de stânga și extrema dreaptă, a marcat sfârșitul unui guvern care a rezistat doar trei luni.

Votul de neîncredere a fost declanșat de decizia lui Barnier de a forța adoptarea unui proiect de lege privind finanțarea securității sociale fără consultarea parlamentului, fapt care a alimentat furia opoziției. Cu sprijinul Adunării Naționale, condusă de Marine Le Pen, și al alianței de stânga, 331 de deputați din cei 577 ai Adunării Naționale au votat pentru demiterea guvernului.

Barnier, în discursul său final, a recunoscut dificultățile pe care le va genera această moțiune:
„Această moțiune face totul mai serios și mai dificil,” a spus fostul prim-ministru, atrăgând atenția asupra impactului asupra situației economice și politice.

Președintele Macron a convocat întâlniri urgente cu liderii parlamentului și senatului înaintea unui discurs adresat națiunii. În cadrul intervenției sale, Macron a exclus organizarea de alegeri prezidențiale anticipate, declarând că este dedicat găsirii unei soluții pentru stabilizarea situației politice.

„Astăzi începe o nouă eră. Trebuie să lucrăm împreună pentru Franța,” a afirmat Macron, subliniind că numirea unui nou prim-ministru este prioritară.

Macron a anunțat că va numi un nou premier „în următoarele zile,” iar prioritatea imediată va fi adoptarea bugetului pentru 2025. Președintele a făcut apel la unitate și reconstrucție:
„Oriunde există un comportament îndoielnic, trebuie să reintroducem înțelepciunea și, oriunde găsim doar anxietate și disperare, trebuie să aducem speranță.”

Mathilde Panot, lidera partidului Franța Nesupusă, a cerut demisia lui Macron și organizarea de alegeri prezidențiale anticipate:
„Cerem acum ca Macron să plece,” a declarat Panot reporterilor.

Deși Marine Le Pen a sprijinit votul de neîncredere, aceasta a adoptat o poziție moderată, afirmând că partidul său va colabora cu viitorul guvern pentru a crea un buget acceptabil pentru toată lumea.

Criza politică pune sub semnul întrebării stabilitatea guvernării în Franța și capacitatea lui Macron de a gestiona o Adunare Națională fără majoritate. Deciziile care vor urma, inclusiv numirea unui nou prim-ministru, vor determina direcția politică a țării și viitorul mandatului lui Macron, care se încheie în 2027.




ALTE ARTICOLE