Menu

Cristian Terheș acuză USR și membri ai conducerii acesteia de fraudare a alegerilor

Cristian Terheș acuză USR și membri ai conducerii acesteia de fraudare a alegerilor

Europarlamentarul Cristian Terheș a anunțat miercuri, 27 noiembrie 2024, că a depus o sesizare la Curtea Constituțională a României (CCR). Terheș acuză Uniunea Salvați România (USR) și membri ai conducerii acesteia de încălcarea legislației electorale prin susținerea publică a Elenei Lasconi în timpul procesului de vot din diaspora.

Cristian Terheș susține că lideri importanți ai USR, printre care și Cătălin Drulă, președintele partidului, ar fi făcut campanie electorală pentru Elena Lasconi după încheierea oficială a campaniei, inclusiv în perioada în care cetățenii români din țări occidentale, precum SUA și Canada, încă votau.

„Duminică, în perioada votului, reprezentanți de marcă ai USR, inclusiv membri din conducere, au ieșit public – cu toate că legea interzice să se facă campanie electorală – și în comunicate de presă, postări pe Internet și live-uri, au îndemnat românii din Canada, SUA și din alte state să voteze pentru Elena Lasconi,” a declarat Terheș.

Terheș a oferit exemple de mesaje publicate de lideri USR:

  • Cătălin Drulă a postat pe 25 noiembrie, la ora 01:05, un mesaj prin care îndemna românii din diaspora să voteze pentru Elena Lasconi.
  • Tot Cătălin Drulă a realizat un live pe Facebook, la ora 01:55, în care chema românii din SUA și Canada să voteze pentru candidata USR.

Aceste acțiuni, potrivit europarlamentarului, reprezintă o încălcare clară a legii care interzice desfășurarea campaniei electorale în ziua votului. „Aceste dovezi le-am furnizat Curții Constituționale și atestă indubitabil că prin această acțiune de fraudare a alegerilor a fost schimbată ordinea celor care au ajuns în turul al doilea,” a afirmat Terheș.

Elena Lasconi, candidata USR, a obținut locul al doilea în primul tur al alegerilor prezidențiale, devansându-l la limită pe Marcel Ciolacu, candidatul PSD. Potrivit lui Terheș, aceste acțiuni au influențat rezultatul votului și au schimbat configurația finală a turului al doilea.

Sesizarea depusă la CCR deschide o dezbatere cu privire la respectarea regulilor electorale și la impactul campaniilor desfășurate pe rețelele sociale în timpul procesului de vot. Curtea urmează să analizeze situația și să decidă dacă există temei pentru invalidarea parțială sau totală a rezultatelor din diaspora.




ALTE ARTICOLE