Menu

Creşterea salariilor în sectorul bugetar este posibila numai in contextul unor noi reduceri de personal

Ideea cresterii salariilor in sistemul bugetar a fost readusa pe tabet insa perspectiva nu este tocmai roza. Chiar daca executivul consideră că există spaţiu fiscal pentru creşterea salariilor din sectorul public, acest lucra nu este posibil decat daca actiunea este dublata de o o nouă reducere a numărului angajaţiilor bugetari, consideră şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

“Guvernul va lua o decizie referitor la cât de mare va fi creşterea (salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul în care va fi adoptată. Nu ar fi înţelept nici din partea mea, nici din partea lor, să spunem în acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului – n.r.) există spaţiu pentru crepterea salariilor, dar trebuie să aşteptăm până la acel moment pentru a fi siguri. Creşterea salariilor poate avea loc doar dacă există un număr satisfăcător de angajaţi în sistemul bugetar. Există încă o supraangajare în sectorul public”, a declarat Franks.

Seful delegatiei FMI a apreciat ca in acest moment veniturile fiscale corespund asteptarilor, si in plus cheltuielile au fost menţinute sub control strâns datorită eforturilor continue de raţionalizare şi reducerii numărului de angajaţi.

“Aceste eforturi ar putea crea spaţiu pentru o modestă recuperare a salariilor în lunile ce urmează”, a mai precizat Franks.

Dupa cum se stie deja executivul a implementat deja o serie de masuri pentru reducerea cheltuielilor una dintre acestea fiind reducerea cu 25% a tuturor salariilor din sistemul bugetar, deja aplicata.

Potrivit strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014, numărul de posturi va fi redus până anul viitor la 1,24 milioane angajaţi. În decembrie 2010, premierul Emil Boc anunţa că numărul de bugetari a scăzut la 1,27 milioane persoane.

 




ALTE ARTICOLE