Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, s-a pronunţat din nou în favoarea creării unei forţe militare a UE și a criticat SUA pentru eșecul din Afganistan.
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a cerut crearea unei forţe militare proprii a Uniunii Europene ca reacție la eșecul americanilor din Afganistan. „Ne-am dori să avem capacitatea de a acţiona prin noi înşine” pentru a obţine o „autonomie strategică” a UE”, a declarat Josep Borrell. El vrea ca UE să nu mai acționeze ca „un subsidiar al americanilor, iar inițiativa sa este în legătură directă cu faptul că Borrell a criticat SUA pentru modul în care s-a desfășurat retragerea din Afganistan.
Borrell a explicat într-un interviu acordat presei că „tragedia” din Afganistan trebuie să-i determine pe europeni să se doteze cu o capacitate militară de intervenţie pentru a face faţă viitoarelor crize care ameninţă să se declanşeze în Irak şi în Sahel.
„Mai avem încă peste 200 de agenţi afgani care aşteaptă să pătrundă pe aeroportul din Kabul şi nu este uşor. Mai întâi trebuie să treacă de controalele talibanilor, apoi de cele americane, extrem de restrictive; am cerut deja o mai bună coordonare”, a spus Borrell referitor la dificultăţile de evacuare din Afganistan, într-un interviu pentru o publicaţie spaniolă.
El a criticat faptul că americanii se laudă că vor să scoată 60.000 de persoane din Afganistan înainte de sfârşitul lunii și a afirmat că ”matematic, aceasta este imposibil”.Culmea este că UE are probleme chiar cu americanii în a-și salva colaboratori din Afganistan:
„Problema este accesul la aeroport. Măsurile de control şi securitate ale americanilor sunt foarte puternice. Noi înşine ne-am plâns. Le-am cerut să manifeste mai mult flexibilitate. Nu vom reuşi să-i facem să treacă pe colaboratorii noştri”, a spus Borrell.
Este clar că, în urma acestor evenimente tragice, UE va dori să își proclame „autonomia strategică”.
„Ne-am dori acum să avem capacitatea de a acţiona prin noi înşine, să avem o forţă militară capabilă să se mobilizeze aşa cum nord-americanii şi-o mobilizează pe a lor, ceea ce reprezintă o ‘busolă strategică’, un ‘pivot strategic’, ‘o primă forţă de intrare’, o forţă de a acţiona în regim de urgenţă. Nu numai în misiuni de antrenament, ci şi în situaţii mai complicate, ca în acest scenariu”, a mai declarat Borrell.