Potrivit informatiilor CNAS în trimestrul întâi al acestui an aproximativ 1.400 de reţete au fost prescrise pe numele unor persoane decedate, 19.800 aveau CNP incorect sau inexistent iar mai mult de 30.000 vizau prescrieri pentru acelaşi CNP. VAloarea estimata a prejudiciului este de aproximativ 160.000 de lei, potrivit CNAS.
In urma unor controale demarate de catre CNAS cu privire la prescrierille de medicamente pentru tratamentul în ambulatoriu în trimestrul întâi al acestui an, pe baza datelor raportate şi existente în mediul informatic s-au constatat mai multe probleme legate de modul in care unii medicii in intelegere cu farmaciile procedeaza pentru a pagubii bugetul statului.
Astfel s-au identificat mai multe cazuri in care prescrierile nu sunt conforme cu prevederile legale sau ridică suspiciunea de prescriere incorectă, se arată într-un comunicat de vineri al CNAS.
Conform datelor procesate de catre CNAS, numai in primul trimestru al acestui au au fost prescrise aproape 1.400 de reţete pe numele unor persoane decedate, cele mai multe fiind înregistrate în Bucureşti, respectiv 309, urmat de judeţele Sibiu cu 137, Dolj – 100, Alba – 91, Constanţa – 81 şi Galaţi – 75.
Se stie deja ca exista o adevarata “relaţia de concubinaj” între medicii prescriptori şi piaţa farmaceutică despre care a vorbit si Preşedintele CNAS, Lucian Duţă.
“Vreau să denunţ relaţia de concubinaj care a existat şi există între medicii prescriptori şi piaţa farmaceutică. Acest lucru se petrece proporţional cu o creştere a vacanţelor şi a concediilor exotice pe care unii medici le fac“, a declarat Lucian Duţă într-o conferinţă de presă susţinută vineri.
“În România se prescriu doar medicamente scumpe. Rolul CNAS este de a asigura medicamente pentru toţi pacienţii. În ultimii ani a fost o creştere a resurselor financiare de aproape 70%. Sigur că banii sunt încă puţini, dar aceşti bani s-au dus pe consumul de medicamente scumpe chiar dacă există şi variante la fel de bune, dar mai ieftine”, a continuat Lucian Duţă.
Duta a continuat referindu-se la situaţiile în care, la controale de rutină, s-a descoperit că erau prescrise reţete pentru pacienţi care erau decedaţi.
“În urma unui control de rutină efecutat în ultima lună am descoperit 2.000 de reţete prescrise la pacienţi decedaţi unii chiar şi de acum trei ani. Am sesizat organele statului. Suntem în proces de recuperare a sumelor“, a spus Lucian Duţă.
Duta s-a referit cu precadere la relatia dintre prescriptori si diferiti producatori din industria farmaceutica, insa se stie foarte bina ca sistemul este mult mai incurcat si de cele mai multe ori principala forma de frauda se desfasoara pe relatia medici – farmacii. Astfel nu putine sunt situatiile in care contra unui procent din valoarea retetei medicul elibereaza retete pentru medicamentatie gratuia si compensata, pe numele unor persoane perfect sanatoase si care nici macar nu ajung la cabinet. Retetele sunt trimise direct catre o anumita farmacie cu care medicul este in relatia, iar farmacia deconteaza reteta la CNAS, produsul viind in continuare pe raft.
Gravitatea faptului este cu atat mai mare cu cat include complicitatea unor autoritati locale care protejeaza respectivele farmacii, beneficiind si ele de diferite servicii gratuite in schimbul tacerii.