Menu

50.000 euro fraudat la buget la o singura farmacie

Reprezentanţii CJAS Cluj au descoperit că patronul unei farmacii din Turda a trimis spre decontare sute de reţete false.

Fenomenul fraudelor in sistemul farmaceutic nu este necunoscut autoritatilor. Specialiştii în sănătate susţin că numărul reţetelor false din sistemul public de asigurări însumează 15%-20% din totalul celor raportate la casele de asigurări de sănătate.

Realitatea este confirmata si de catre Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, acesta confirmă existenţa fraudelor, comise prin eliberarea de reţete false pentru persoane care nu au solicitat medicului vreun tratament.

“Ne lipsesc măsurători obiective pentru a putea spune câte fraude există, dar se observă o creştere prea mare a consumului de medicamente şi foarte multe reţete pentru acelaşi pacient”, declara cu puţin timp în urmă preşedintele CNAS.

Realitatea este una cat se poate de crunta in contextul in care intelegerile arhicunoscute intre medicii si unii patroni de farmacie fiind adevarate gauri negre in sistemul asigurarilor de sanatate. Acestia nu fac alceva decat sa exploateze carentele sistemului care face aproape imposibila pentru autoritati urmarirea situatiei. Este bine cunoscut faptul ca in Romania exista farmacii care raporteaza sume imense catre casa de asigurari primind in schimb vizita zilnica a medicilor de familie care aduc la nas contra unor comisioane consistente retete eliberate pe numele unor persoane care habar nu au ca oficial se afla in tratament.

Cazul nu este nou in urma cu aproximativ doi ani un important lant farmaceutic din Bucurestii primea acuzatii asemanatoare insa complicitatea dintre autoritati a facut ca pana astazi sa nu se mai auda nimic despre cei implicati, lantul functionand si astazi.

Un exemplu nou este este cel al unui patron de farmacie din judeţul Cluj acuzat de repre zentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) şi cei ai Finanţelor Publice Cluj că a fraudat bugetul asigurărilor de sănătate decontând reţete fictive. In doar câteva luni, Achkar Hazem, patronul farmaciei Orient Farm SRL din Turda, a adus bugetului de asigurări de sănătătate un prejudiciu de aproape 50.000 de euro.

Sistemul folosit a fost acelasi ca si in alte cazuri. Medicii eliberau retete fictive care apoi se inregistrau de catre farmacie pe numele farmacistei, sau farmacia inregistra cantitati eliberate mai mari decat cele din realitate.

 




ALTE ARTICOLE